Je ziet het wel eens voorbij komen: open source software. Maar wat houdt dit precies in? En wat zijn de voor- en nadelen van een open source software?
Wat is open source software?
Open source software is software waarvan de broncode openbaar beschikbaar is en vaak gratis te gebruiken is. Dit betekent dat de complete functionaliteit van een applicatie geheel transparant is. Open source software wordt beheerd door een community bestaande uit softwareontwikkelaars. Hoewel veel mensen denken dat iedereen hierdoor aanpassingen kan maken, verbeteringen kan toevoegen of zelfs bekende bugs in de software oplossen is dit in werkelijk niet zo. Het betekent dat de software transparant is, maar niet dat iedereen aanpassingen kan doen.
De voordelen van gratis open source tool
Doordat open source software vaak gratis toegankelijk is, is de drempel om met de software aan de slag te gaan vrij laag. Er zijn veel verschillende gratis open source applicaties beschikbaar met actieve gebruikers en regelmatige ontwikkelingen.
De nadelen van gratis open source software
Gratis open source software brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Dat de gebruikte software gratis is, betekent niet dat de uiteindelijke oplossing dit ook is. Bij het gebruik van de gratis software komen nog veel andere kostenposten kijken. Hier kunnen bijvoorbeeld nog implementatiekosten, personeelskosten en wellicht de aanschaf van extra software bovenop komen.
Verder is de continuïteit van gratis open source applicaties niet altijd gegarandeerd. Voorbeelden uit het verleden leren ons dat de support van open source applicaties op redelijk korte termijn kan worden stopgezet. Ook kunnen periodes van grote ontwikkelingen ineens overgaan in langere periodes van stagnerende vooruitgang. Dit maakt dat het gebruik van gratis open source software gepaard kan gaan met enige mate van onzekerheid over de langdurige stabiliteit van de software.
Daarnaast is het bij gratis applicaties altijd de vraag hoe goed de gebruikservaring en de beveiliging is ingeregeld. Wanneer een applicatie gratis gebruikt kan worden, zal er vaak in de gebruikersovereenkomst een clausule staan wat maakt dat de applicatie in gebruik tegenvalt, jouw gebruikersstatistieken meet om modellen te trainen of enige vorm van veiligheid van gebruikersdata mist.
Open source business intelligence oplossingen
In het geval van een business intelligence oplossingen is het niet aan te raden om open source software te gebruiken. Om de implementatie van de software in een bedrijf rond te krijgen, is een gespecialiseerd team nodig. Bijvoorbeeld data engineers om je data op orde te houden en securityspecialisten om te zorgen dat jouw data veilig wordt opgeslagen. Zonder toegewijde kennis is het nagenoeg onmogelijk om een goed werkende oplossing draaiend te krijgen binnen een bedrijf. Mocht de implementatie toch lukken, blijft een dergelijk team nodig om het onderhoud aan de oplossing uit te voeren. In een continu ontwikkelend bedrijf zijn namelijk nieuwe functionaliteiten constant gewenst.
De veiligheid van data
Wanneer het gaat over een business intelligence oplossing, wegen de nadelen van gratis software zwaarder omdat er veel op het spel staat. De data die door een dergelijke oplossing heen moet, is extreem gevoelig voor het bedrijf. Dit is informatie die niet zomaar op straat mag komen te liggen en waar secuur mee om moet worden gegaan. Ook is het van belang dat de oplossing continu beschikbaar en bruikbaar is, om op elk moment inzichten te kunnen verkrijgen in de bedrijfsvoering en goed geïnformeerde beslissingen te kunnen maken. Dit maakt dat het vaak een minder goed idee is om intern een business intelligence tool te ontwikkelen op basis van gratis open source software.
De business intelligence oplossing van Business Insight
De ‘door finance, voor finance’ business intelligence oplossing van Business Insight biedt de oplossing voor de nadelen van een open source BI oplossing. Het gespecialiseerde team van consultants, data engineers en softwareontwikkelaars, ondersteund door de financiële expertise van SINCERIUS, maakt dat continuïteit van de software en support in combinatie met frequente ontwikkelingen gegarandeerd is. De focus op beveiliging van de sturingsinformatie gaat gepaard met de beschikbaarheid en optimale gebruikerservaring van het platform.
Interesse in de business intelligence software van Business Insight? Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.
Dit artikel is geschreven door Milan Doodeman, medior data engineer bij Business Insight.