Log in

Wat doet een Business Intelligence specialist?

Een Business Intelligence (BI) specialist is een professional met de vaardigheden en kennis om BI oplossingen te ontwerpen, ontwikkelen en toepassen met het gebruik van verschillende tools en technieken. Dit levert waardevolle inzichten op, waarmee bedrijven weloverwogen beslissingen kunnen nemen. In een wereld waar data analyse steeds essentiëler is voor het succes van een bedrijf, spelen BI-specialisten een cruciale rol in het ondersteunen van organisaties om hun prestaties te verbeteren. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op wat een Business Intelligence specialist precies doet, waarom business intelligence belangrijk is voor bedrijven en welke verschillende soorten tools er zijn.

business intelligence consultant

Nu er antwoord is gegeven op de vraag ‘Wat is een Business Intelligence specialist?’ is het ook handig om te weten wat het werk van een Business Intelligence specialist inhoudt. Vrijwel alles waar een BI-specialist zich mee bezighoudt staat in het teken van het omzetten van data in bruikbare inzichten voor een bedrijf. Maar hoe doen ze dit eigenlijk precies? Een van de eerste stappen in het werk van een BI-specialist is het verzamelen en verwerken van data. Dit betekent dat ze data uit verschillende bronnen, zoals databases, spreadsheets, en cloudoplossingen verzamelen en filteren om ervoor te zorgen dat de data schoon, accuraat en consistent is. Het verzamelen van data is een cruciale stap omdat de kwaliteit van de analyses afhangt van de kwaliteit van de data die wordt gebruikt.

Nadat de data is verzameld en opgeschoond, begint de BI-specialist met het analyseren van de data. Zij gebruiken BI-software om data te onderzoeken en waardevolle inzichten te ontdekken. Dit varieert van eenvoudige rapportages tot complexe data-modellering. Het doel van deze analyses is om trends, patronen en afwijkingen in de data te identificeren die nuttig kunnen zijn voor de besluitvorming van het bedrijf.

Visualisatie van Data

Een andere belangrijke taak waar een Business Intelligence specialist zich veel mee bezig houdt is de visualisatie van data. Het presenteren van data in een begrijpelijke en visueel aantrekkelijke vorm is essentieel om ervoor te zorgen dat klanten de inzichten effectief kunnen gebruiken. Dit kan door middel van dashboards, grafieken en interactieve rapporten. Goede datavisualisatie helpt om complexe data begrijpelijk te maken en ondersteunt bij het communiceren van de belangrijkste bevindingen  

Naast het analyseren en visualiseren van data, speelt de Business Intelligence specialist ook een adviserende rol. Ze werken vaak samen met een managementteam om de strategische beslissingen te ondersteunen. Op basis van hun analyses geven ze advies en helpen ze bij het identificeren van groeimogelijkheden en risico’s. Soms maken Business Intelligence specialisten naast analyses ook Een goed ontworpen BI-strategie kan echter niet alleen operationele verbeteringen opleveren, maar ook financiële voordelen met zich meebrengen. Door middel van het financiële dashboard hebben CFO’s altijd realtime inzicht in financiële gegevens als kosten, opbrengsten en winstgevendheid.

visualisatie data

Waarom is Business Intelligence belangrijk voor bedrijven?

Business intelligence is belangrijk voor bedrijven omdat het hen in staat stelt om betere data-gedreven beslissingen te nemen. Dit betekent dat beslissingen gebaseerd zijn op werkelijke feiten en analyses in plaats van op intuïtie of aannames. BI-specialisten analyseren grote hoeveelheden data van bedrijven om trends en patronen te identificeren. In de huidige markt is het cruciaal voor bedrijven om alle kansen op een voorsprong te benutten door gebruik te maken van alle beschikbare data.

Daarnaast is Business Intelligence belangrijk voor het verhogen van de efficiëntie. Door bedrijfsprocessen te analyseren en te optimaliseren, kunnen bedrijven efficiënter werken en kosten besparen. Niet enkel is dit enorm gunstig voor de winstgevendheid, ook de algehele operationele gezondheid van de organisatie gaat er hiermee op vooruit. BI-tools helpen bedrijven ook om klantgedrag en -voorkeuren beter te begrijpen.

operationeel dashboard

Heb jij een Business Intelligence specialist nodig?

Heeft jouw organisatie een Business Intelligence specialist nodig? Hier zijn enkele signalen dat jouw organisatie kan profiteren van de expertise van een BI-specialist.

  1. Je hebt veel data, maar weinig inzicht: veel bedrijven verzamelen enorme hoeveelheden data, maar hebben moeite om hier bruikbare inzichten uit te halen. Een BI-specialist kan je helpen om deze data om te zetten in waardevolle informatie die je kunt gebruiken voor strategische beslissingen.
  2. Besluitvorming is gebaseerd op intuïtie in plaats van feiten: als beslissingen in jouw bedrijf vaak gebaseerd zijn op gevoel of ervaring in plaats van op harde data, mis je waarschijnlijk kansen om efficiënter en effectiever te werken. Een BI-specialist zorgt ervoor dat je beslissingen kunt baseren op concrete feiten en gedegen analyses.
  3. Je wilt je operationele processen optimaliseren: efficiëntie is cruciaal voor de winstgevendheid en duurzaamheid van een bedrijf. Een BI-specialist kan veel tijdrovende taken wegnemen bij een CFO en ondersteunen bij het analyseren van je bedrijfsprocessen. Dit kan zelfs leiden tot kostenbesparingen en een betere allocatie van middelen.

Boek een vrijblijvende demo op de website voor meer informatie over hoe wij je kunnen ondersteunen met onze BI-oplossingen.

Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag “Wat doet een Business Intelligence specialist?” Kort samengevat is een Business Intelligence specialist een professional met de vaardigheden en kennis om BI oplossingen te ontwerpen, ontwikkelen en toepassen met het gebruik van verschillende tools en technieken. Het gebruik van diverse Business Intelligence is cruciaal voor bedrijven die streven naar data-gedreven besluitvorming. Door een tool met financiële en operationele inzichten effectief in te zetten, kan je als bedrijf betere inzichten verkrijgen, efficiënter opereren en strategische beslissingen nemen die gebaseerd zijn op feiten en analyses. Hopelijk heb je nu meer inzicht gekregen in wat Business Intelligence specialist doet!

Benieuwd naar hoe een van onze business intelligence consultants jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op.