Log in

Wat is een consultant?

Wat is een consultant en wat doen zij nou eigenlijk precies? Als je ooit hebt nagedacht over het volgen van een carrière als consultant of ben je gewoon simpelweg benieuwd, dan ben je niet alleen! Consultants spelen namelijk een essentiële rol voor verschillende sectoren en bedrijven over de hele wereld. Echter weet men op de vraag ‘Wat doet een consultant?’ en ‘Waarom is er zo veel vraag naar?’ vaak het antwoord niet.

Een consultant is een gespecialiseerd adviseur die bedrijven en individuen deskundig advies geeft. Waar dit advies over gaat verschilt, er zijn namelijk meerdere disciplines waar consultants actief binnen kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan marketing, finance, arbeidsrecht, personeelsmanagement, IT, accountancy, en talloze andere sectoren. Meestal werken consultants op projectbasis en worden zij ingehuurd om een specifiek probleem te onderzoeken en een oplossing te vinden.

Meer weten over de verschillende soorten consultants? Lees onze blog over welke soorten consultants zijn er?

 

Wat doet een consultant?

Nu we antwoord hebben gegeven op de vraag wat is een consultant gaan we over op wat een consultant precies doet. Als consultant ben je iedere dag met iets anders bezig. Het takenpakket van een consultant bestaat onder andere uit veel contact met de klant. Het is belangrijk voor een consultant om de behoeften van de klant goed te begrijpen. Daarnaast ben je waarschijnlijk ook veel bezig met taken als:

   • Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen het vakgebied en dat van de klanten. 

   • Het bijhouden van de status van relaties en acquisities in een CRM-systeem.

   • Opstellen van offertes en adviesrapporten voor zowel zakelijke klanten als particulieren.

   • Actief onderhouden van contacten met klanten via verschillende kanalen zoals e-mail, telefoon en persoonlijke ontmoetingen.

   • Controleren of de doelstellingen worden behaald binnen de tijdlijnen.

   • Samenwerken met diverse professionals binnen de organisatie en regelmatig brainstormen en overleggen om tot nieuwe inzichten te komen.

   • Het geven van presentaties en workshops om klanten te adviseren en te overtuigen.

  Echter zie je in de praktijk vaak dat de werkzaamheden van een consultant enorm verschillen per discipline. Zo is een IT-consultant veel meer bezig met technische implementaties en softwareontwikkeling, en een managementconsultant veel met strategische planning en organisatorische veranderingen.

   

  Hoe word je consultant?

  Om consultant te worden heb je geen specifieke opleiding nodig. De titel ‘consultant’ is niet juridisch beschermd, waardoor iedereen zichzelf in principe consultant zou mogen noemen. Een gebruikelijke route is er dus niet echt. Wat het meest voorkomt is dat je begint met het volgen van een opleiding binnen een bepaald vakgebied. Dit kan heel breed zijn, maar je ziet vaak dat wanneer je bijvoorbeeld als ICT-consultant wilt werken, een IT-gerelateerde studie de beste keuze is. Kennis opdoen binnen het vakgebied is namelijk essentieel! Na je opleiding begin je als trainee bij een consultancybureau, of start je in een andere functie waar je relevante ervaring op doet. Het komt ook vaak voor dat consultants overstappen naar freelancen wanneer ze genoeg ervaring hebben opgedaan.

   

  Wat verdient een consultant?

  Het salaris van een consultant is sterk afhankelijk van factoren zoals ervaring, expertisegebied, locatie en het type organisatie waarvoor ze werken. Over het algemeen verdient een Nederlandse consultant op basis van 40 uur per week gemiddeld € 3.805 bruto per maand. Het startsalaris kan echter wel nog flink variëren. Gebaseerd op 10.306 salarissen van Werkzoeken.nl verdien je als beginnend consultant een salarissen tussen de € 3.235 (laag) tot € 4.380 (hoog). 

   

  Consultant bij Business Insight

  Nu de belangrijkste vraag, wat is een consultant bij Business Insight? Als consultant bij business Insight werk je met ruwe datastromen en zet je dit om tot heldere analyses waar onze klanten echt wat aan hebben. Daarbij ben je ook vaak een sparringpartner voor zowel collega’s als externe klanten. De typische gang van zaken voor een project van een Business Insight consultant begint met het in kaart brengen van de beschikbare datastromen van de klant. Vervolgens bespreek je met jouw klant de mogelijkheden en behoeftes. Daarna kun je werkelijk aan de slag met de data en transformeer jij getallen tot dashboards waarmee je daadwerkelijk de toegevoegde waarde levert aan de klant en waar je echt impact mee maakt!

  wat is een consultant

  Hopelijk heb je nu antwoord op je vraag “Wat is een consultant?” Een korte samenvatting: consultants zijn gespecialiseerde adviseurs die bedrijven en individuen deskundig advies geven binnen diverse disciplines. Van marketing tot IT en alles daartussenin, consultants spelen een essentiële rol in verschillende sectoren over de hele wereld. Of je nu geïnteresseerd bent in het volgen van een carrière als consultant of gewoon nieuwsgierig bent naar hun rol, hopelijk heb je nu meer inzicht gekregen in wat een consultant doet.

  Ben jij na het lezen van deze blog ook enthousiast over een carrière als BI consultant? Kijk eens op onze website sincerius.nl/werken-bij voor openstaande vacatures of houd onze social media in de gaten voor nieuwe mogelijkheden!